Празничната трапеза

Леката храна не е създадена единствено за отслабване и здравословен начин на живот, тя може да присъства на масата ни дори по време на празници.

 

По време на новогодишните празници съществува една традиция, с която всеки се съобразява неосъзнато, а именно да хапва по много. Обилното хранене обаче е израз на радостта от живота и тук няма нищо лошо. Тази радост обаче може да бъде посветена на вид угризения, страх или опасения за натрупване на излишни килограми. В случай, че някои от съставките на празничната трапеза бъдат заменени с други, по-полезни храни и по-малко калорични, то нещата биха стояли по-леки, light.

 

Научен подход към храните – наред с причинителя на множество болести, цивилизацията се явява и начин на живот, в частност начин на хранене. За XXI в., затлъстяването е проблем номер едно. В изминалите 20 години хората ядат повече и се движат по-малко. Някои биха нарекли това консуматорско общество. Водещо в празничното меню е, че всеки точно тогава на празника решава да се „поглези“ с храни, които реално си забранява в останалото време.

 

Водещо в менюто е преобладаването на рафинирани, висококалорични и промишлени храни, обработени по изкуствен начин.

 

По данни от скорошни научни изследвания става ясно, че средно около 70% от хората консумират над нормата за потребление захар и с около 50% холестерол. За сметка на полезни вещества и минерали, празничната трапеза често е и лишена на такива – желязо, калций, витамини.

 

Главен виновник за ниското самочувствие у човека е нездравословният начин на живот. Недостигът на калций в организма е причина за 47 заболявания, сред които водеща е остеопорозата. Дефицитът на ценни аминокиселини от растителен произход  може да се окаже и фатален. Аминокиселините са градивен елемент от белтъчините, а те са и основа на живота.

 

Съвременният начин на живот, често е лишен от сили, време и средства, а това обяснява и липсата на така важните и богат храни на трапезата дори по време на празници. Специалистите съветват, когато посвещаваме времето си на готвене за даден празник, то поне да готвим здравословно, полезно и качествено. Полезното не е равносилно на безвкусно.