Едно от най-празничните тържества в живота – сватбата

„Ти си само за мен роден“ или множество реплики на вричане във вечност, любов и вярност. Денят, за който всяко малко момиченце мечтае и денят, в който всеки пораснал мъж се събира със своята половина.

 

Какво реално е сватбата и традициите това ли са, което някога бяха или съвременната представа за брачния съюз е ерозирала през годините, за да бъде днес едно подобие на някогашната сватба?!

 

Какво е сватбата – сблъсък между две напълно различни души, които образувате едно цяло наречено семейство.

Сватбеното тържество – това е мястото, на което близки и далечни се събират, хора, които няма начин да не поканиш. Въпреки това постмодерния мъж и постмодерната жена сами решават днес дали да заминат на околосветско сватбено пътуване или да похарчат маса пари за единият празничен ден.

Колко струва сватбеното тържество – колкото могат да си позволят младоженците. Така от най-евтините варианти 10 хил. лева те могат да достигнат и космически стойности. Само свещите на младоженците, за да са качествени и не капещи, при това ръчна изработка и с красив дизайн и златни нишки могат да варират между 45 и 70 лв. Булчинската рокля в най-евтиният случай е 1500 лв и т.н. до безкрай.

Нещо ново, нещо синьо и нещо на заем – едни смятат това за „бабини деветини“, други суеверия, според които се придържат.

Букетът на булката – днес, освен букета, който хвърля булката, младоженецът хвърля бартиера на булката. Второто обаче не е задължително и често бива заменено с нещо не толкова лично. Например цветето на бутониерата.

Предбрачен договор – той е най-подходящ за онези двойки, които имат стабилно финансово състояние.

Сватба без музика не може – от край време това е традиция, на фона на всички останали, която се спазва. Сватбата, младоженците и гостите трябва да са изпълнени с добро настроение.

Е, все пак всеки сам решава дали, кога и колко да струва сватбеното му тържество.